Posunúť vpred stagnujúci dialóg o príprave zonácie má 15-členná komisia

12.04.2006 Poprad

Vysoké Tatry 12. apríla (TASR) - Posunúť vpred stagnujúci dialóg o príprave zonácie Tatranského národného parku (TANAP) má 15-členná komisia, ktorú zriadil r...
Vysoké Tatry 12. apríla (TASR) - Posunúť vpred stagnujúci dialóg o príprave zonácie Tatranského národného parku (TANAP) má 15-členná komisia, ktorú zriadil riaditeľ Štátnej ochrany prírody (ŠOP) Slovenskej republiky Ján Mizerák.

Ako informoval na dnešnej tlačovej besede v Starom Smokovci, paritné zastúpenia v nej majú rezorty životného prostredia a pôdohospodárstva, ktoré delegovali po 5 zástupcov, a ostávajúcich 5 členov je \"prierezových\" odborníkov.
\"Ak sa podarí pripraviť návrh zonácie do 31. mája, je reálne, že vláda SR by mohla materiál schváliť do konca novembra, \" uviedol na margo termínov. Pripomenul, že obidva existujúce návrhy, jeden z dielne ŠOP - Správy TANAP a druhý z dielne ministerstva pôdohospodárstva, sú dobré. Komisia ich bude analyzovať a hľadať optimálne riešenie akceptovateľné väčšinou zainteresovaných.
Keďže 51 % územia TANAP je v rukách neštátnych vlastníkov, súčasťou rokovaní bude metodika a spôsob kompenzácie ujmy vzhľadom na obmedzené využívanie. Predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Bohdan Pálka vylúčil predaj pozemkov štátu. Vyslovil sa za prenájom, čo považuje za priechodné riešenie aj predseda pracovnej skupiny na dokončenie zonácie TANAP a programu starostlivosti o TANAP Roman Krajčovič. Vlastníkom pozemkov hlavne v zóne A (najvyšší stupeň ochrany) by sa vyplácali v rámci platnej nájomnej zmluvy finančné náhrady. V pracovnej komisii majú zastúpenie aj súkromní vlastníci pozemkov.
Na margo rozsahu územia tzv. divočinového parku riaditeľ ŠOP Mizerák konštatoval, že problematiku chcú riešiť spoločne s Poliakmi. Zámerom je vyhodnotiť územie národného parku ako celok a optimalizovať percento zaradenia do tejto kategórie. Zonácia nie je dogmou. Dokument bude platiť 10 rokov, počas ktorých sa bude mapovať, akým spôsobom sa podarilo nastaviť program tak, aby dokázal rešpektovať záujmy rozvoja regiónu i ochrany prírody.
Príprava zonácie patrí k hlavným témam Cestovnej mapy Vysokých Tatier. Ide o krátkodobý strategický dokument, ktorého cieľom je harmonizácia prípravy a aktualizácie existujúcich a budúcich dokumentov vhodných pre rozvoj územia Tatier i širší podtatranský región.
 

Vyberte región

mark